Vikens Samfällighets Förening, Håtö

Jubileumsfest

2017-08-02

Jubileumsfest i Roslagens famn

På initiativ av Bodil Alexander och Cecilia Algvere vid årets stämma fick föreningen till ett 40-årskalas. Det blev ett trevligt ”knytis” på hamnplan i lördags med både tipspromenad och sjunghäfte där inte bara Calle Schewen fanns med utan även Rönnerdal från Sjösala. Fint väder bidrog till att stämningen var den bästa. Föreningen bjöd på en välkomstdrink innan det blev tipspromenad.

Tipsguld och silver var klart, men vägföreningen avgjorde bronsplatsen!

Cecilia och Bodil fick spänningen att stiga vid genomgången av svaren

Många kluriga frågor fanns med och kanske var det lite lättare för de som funnits med i samfälligheten länge. Men lärorikt var det. Vid genomgången av svaren hördes många äschdå, det sa jag ju och jaaa. Det visade sig att på första och andra plats avgjorde antal rätta svar. Men för att få fram en bronsmedaljör fick skiljefrågan avgöra. Frågan gällde vilken av föreningarna är störst på Håtö? Naturligt var att jämföra samfälligheternas storlekar. Det många då glömde bort var vägföreningen. Lurigt. Detta skiljde alltså ut trean från fjärde platsen.

Det segrande laget bestod av Thomas Olsson Nh 9, Hans Rydberg Nh 3, Eva Löving SSv 14 och Kerstin Johansson Nh4

 På andra plats kom Toon Vanhoenacker Rdv 8, assisterad av lovande junioren och barnbarnet Lowe Appelblad, Sven-Ove Löfgren Nh 5 samt SOL’s dam (ej på bild)

På tredje plats kom Björn Karlström SSv 16, Henning Perjons KSv 1, Gunilla Ebersjö Rdv 2, Ewa Jakobsson SSV 9 och Jesper Logdström Rdv 9

 Ordförande håller jubileumstaltal. Det ser dock ut som en fiskehistoria

Det blev en glad tillställning med högt till tak och linnedukar på bordet

När vi kom in på ämnet vilka som var de första nybyggarna inom vår samfällighet så utropade sig Gunilla Lidfors som vinnare. Det fanns dock flera bland festdeltagarna som varit med från den tiden och diskussioner uppstod naturligtvis. Tomas Olsson menade att frågan var hur man räknade. Innan mötet med mäklaren hade vissa tomter redan reserverats för några med goda kontakter.

De första som valde tomt, året var 1974, inom Norrängshöjden och som fortfarande bor kvar är sannolikt Tomas, med Gunilla, Sven-Olov och Berit Ogenmark tätt inpå. Adresserna är Norrängshöjden 9, 3, 5 resp 2. Gunilla var nog först med att få huset uppfört. Samma år såldes tomterna på Norra Torpsvägen. År 1975 var det dags för tomterna på Rudvägen samt Sixten och Kalle Schewens väg. Men då hade vinet börjat göra verkan så att utredningen vad gäller dessa blev blev lite rörig och slutfördes aldrig. Nybyggarna får väl skicka in sina bidrag för att dokumentera denna för historiker så intressanta fråga. Det vi däremot kunde klara ut var att den som senast har bebyggt en tom är Elin Ekblom, punkt. Det skedde nämligen i år!

Intressantare att veta är att en tomt då kostade ca 40.000 kr och ett skalhus på 70 kvm ca 30.000 kr. För tillkommande inredning och el i exemplet var kostnaden ytterligare ca 40.000 kr. Till detta skall naturligtvis läggas den egna arbetsinsatsen.

Som jämförelse kan nämnas att en färsk offert på en ny kamin inklusive skorsten och montering i dag ligger på 38.000 kr, alltså lika med en tomt 1974. En fastighet inom Vikens SF är alltså ett bättre sätt att spara pengar än att ha dom i madrassen. Dessutom mycket trevligare!

Efter tårta och kaffe, som föreningen bjöd på, så var folk nöjda och glada och gick hem… tyvärr för att mötas av nyheten att Sveriges damer hade förlorat kvartsfinalen med 2-0 mot Holland i fotbolls-EM.

Cecilia och Bodil blev festens totalsegrare