Vikens Samfällighets Förening, Håtö

Julifest 2018

2018-07-30

Fest med julirekord – varmare än år 1756

Årets sommarfest, en uppföljning på den 40-åriga jubileumsfesten förra året, trodde vi nog skulle bli något av den svettigaste i mannaminne. Så blev inte fallet. Visst klarade man sig med en T-shirt, men det blåste så man fick surra fast det man hade på bordet samt hålla i hatten. Nåja… men blåsigt var det.

Uppslutningen blev sämre än året innan. Men den kluriga tipspromenaden fick sina duktiga vinnare.

Här ser du frågorna med sina svar: 1/ Norrtälje kommun hade i april 2018 61.212 invånare. 2/ Roslagens landskapsblomma är Kungsängslilja (landskap, hum?). 3/ Rysshärjningarna i Stockholms skärgård började 1719. 4/ Arholma båk firar i år 250-års jubileum. 5/ Föreningen Nenningesund vill göra Rådmansö till en ö igen. 6) Det var ett vildsvins avföring som visades på bild. 7/ ”Huru svin må i ollonskog släppas” är en svensk lag från 1700-talet (gäller sannolikt fortfarande). 8/ Calle Schewens vals skrevs 1931 av Evert Taube för att bli antagen till Pelarorden som finns på Håtö Svansar. Utslagsfrågan gällde längden på Roslagsleden. Korrekt svar är 106 km. De olika svarsalternativen var emellertid förvillande.

Vinnare blev lag Rospiggarna med Gunilla Lidfors, Göran Fagerström och Mats Perjons. God tvåa kom Gunilla Enfors med Helena Fagerström + gäster i lag Håtö Lejon (Lejon syftar sannolikt på de finländska gästerna). De välsmakande priserna åt festdeltagarna upp efter generös bjudning av stolta Gunillor.

Gunilla Lidfors (skymd) i “Rospiggarna” tar emot det goda förstapriset ur Bodils hand.

och här får Gunilla Enfors i “Håtös Lejon” det välsmakande andrapriset

När festen tunnat ut kom de första regndropparna efter över en månads torka. Regndansen kunde börja, men tyvärr fick den motsatt verkan och regnet upphörde.

Juli 2018 blev den varmaste sedan mätningarna startade. Det tidigare rekordet var alltså 262 år gammalt.

Tack Bodil och Gunilla för att ni höll i trådarna!

-oOo-